Getuigschrift of aanbevelingsbrief

Wanneer je ervoor gekozen hebt om ontslag te nemen moet je uiteraard op zoek naar nieuw werk. Het is belangrijk om bij het vertrek direct om een getuigschrift of aanbevelingsbrief te vragen, of je al nieuw werk gevonden hebt of nog niet is het altijd handig om meteen bij vertrek het getuigschrift aan te vragen.

Wat is een getuigschrift?
Een getuigschrift is een korte samenvatting van jouw werkzaamheden bij het bedrijf, het hangt er vanaf hoe je bij jouw bedrijf weg bent gegaan hoe jouw getuigschrift precies in elkaar zit. Enkele onderdelen zijn essentieel en mogen niet ontbreken bij een getuigschrift. Volgens de wet moet er in ieder getuigschrift of aanbevelingsbrief tenminste staan wat voor type werkzaamheden je precies verricht hebt, hoelang je werkzaam geweest bent bij het bedrijf en de precieze begin- en einddatum van het dienstverband.

Verder zijn er nog enkele optionele gegevens waar je als werknemer over mag beslissen of deze in jouw getuigschrift komen, dit gaat vooral over hoe je jouw functie voltrokken hebt, hoe het dienstverband geëindigd is of de precieze reden van opzegging.

Zoals je al ziet zijn de optionele gegevens vooral afhankelijk van jouw relatie met het bedrijf, heb je een positieve ervaring gehad en ben je op een vriendelijke manier uit elkaar gegaan is het uiteraard positief om dit in je getuigschrift op te laten nemen. Ben je echter minder vriendelijk uit elkaar gegaan is het beter om dit soort zaken uit je getuigschrift te laten en het vrij zakelijk te houden. Voor de minder positieve gevallen is er in de wet het één en ander geregeld om de werknemer te beschermen.

De werkgever is verantwoordelijk voor de schade die een slecht getuigschrift met onjuiste mededelingen aanbrengt, ook een slecht in elkaar gezet getuigschrift stelt de werkgever aansprakelijk. Bij een positieve werktijd is het ook veel voorkomend dat de werkgever naast een getuigschrift zich beschikbaar stelt voor een telefonische referentie, vraag hier gerust om in een ontslagbrief wanneer je van mening bent dat je werkgever tevreden is geweest over jou.

Advertentie tip