Opzegtermijn

Wanneer je eenmaal je contract opgezegd hebt is er altijd sprake van een zogeheten opzegtermijn. De wettelijke opzegtermijn is vastgelegd op een periode van één maand en dit is iets waar vrijwel ieder bedrijf zich aan houdt. Deze periode is voor de werkgever om een eventuele vervanger te trainen of aan te nemen en kan door de werknemer gebruikt worden om op zoek te gaan naar nieuw werk als dit nog niet gevonden is. Hoewel het bij vrijwel ieder bedrijf om een periode van één maand gaat zijn er ook uitzonderingen waarbij de opzegtermijn langer dan één maand is.

Er zijn verschillende mogelijkheden die van invloed kunnen zijn op de opzegtermijn, het is bijvoorbeeld mogelijk om in de CAO of de arbeidsovereenkomst een bepaalde opzegtermijn aan te geven. Deze opzegtermijn kan verschillen afhankelijk van welke partij de arbeidsovereenkomst opzegt, het kan bijvoorbeeld twee maanden zijn als de werknemer ontslag neemt en vier maanden als de werkgever de werknemer ontslaat.

Mochten er geen speciale afspraken gemaakt zijn over de opzegtermijn dan is er de wettelijke opzegtermijn die gehanteerd moet worden. De wettelijke opzegtermijn wordt steeds langer naarmate je langer werkzaam bent bij jouw werkgever, ben je korter dan vijf jaar werkzaam is jouw opzegtermijn één maand. Ben je tussen de vijf en de tien jaar werkzaam is dit twee maanden, tussen de tien en vijftien wordt het drie maanden en ben je langer dan vijftien jaar in dienst heb je een proeftijd van vier maanden. Deze verschillende lengtes van de proeftijd zorgen ervoor dat de werkgever een passende vervanger kan vinden of opleiden die over hetzelfde niveau van expertise beschikt als zijn of haar voorganger.

Advertentie tip